Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Τσουρέκι

Η φίλη μας η Κατερίνα προσπάθησε για πρώτη φορά να φτιάξει τσουρέκι και θέλησε να μοιραστεί τη συνταγή της μαζί μας.


Τσουρέκι

Υλικά:

  • 40gr νωπή µαγιά
  • 190gr φρέσκο γάλα πλήρες + 40gr επιπλέον, χλιαρό
  • 2 αυγά, κατά προτίµηση βιολογικά + 1 επιπλέον, για επάλειψη
  • 125gr βούτυρο αγελάδος σε θερµοκρασία δωµατίου, κοµµένο σε κοµµάτια
  • 680gr αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
  • 120gr ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 8gr µαχλέπι (περίπου 1 κουτ. γλυκού, όχι πολύ γεµάτο)
  • 8gr κρύσταλλοι µαστίχας (περίπου 1/2 κουτ. γλυκού), κοπανισµένοι στο γουδί µε λίγη άχνη ζάχαρη, µέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη, ή τριµµένοι στο µούλτι, ή 5 - 6 σταγόνες µαστιχέλαιο
  • αµύγδαλο φιλέ για την επιφάνεια

Εκτέλεση:

  • Σε ένα µικρό µπολ βάζουµε τα 40 γρ. χλιαρό γάλα και διαλύουµε τη νωπή µαγιά µέσα σε αυτό.
  • Στον κάδο του µίξερ ρίχνουµε τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Προσθέτουµε τα δύο αυγά στο µείγµα της διαλυµένης µαγιάς και το υπόλοιπο γάλα (190 γρ.)
  • Ζυµώνουµε τα υλικά µε το γάντζο σε µέτρια ταχύτητα έως ότου αναµειχθούν καλά.
  • Προσθέτουµε σιγά-σιγά το βούτυρο σε κοµµάτια και συνεχίζουµε το ζύµωµα.
  • Προσθέτουµε τη µαστίχα και το µαχλέπι και ζυµώνουµε για µερικά δευτερόλεπτα ακόµη.
  • Φτιάχνουµε µια µπάλα µε τη ζύµη και τη βάζουµε σε µια λεκανίτσα.
  • Τη σκεπάζουµε µε µια πετσέτα και την αφήνουµε σε ζεστό περιβάλλον για 2 - 3 ώρες, έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Τη µεταφέρουµε σε έναν πάγκο εργασίας και τη ζυµώνουµε λίγο µε τα χέρια, ώστε να φύγει όλος ο αέρας.
  • Τη χωρίζουµε σε 3 ίσα µέρη.Τα πλέκουµε σε πλεξούδα και τη βάζουµε στη λαµαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης.
  • Το αφήνουµε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα, να φουσκώσει.
  • Ανακατεύουµε το αυγό µε ελάχιστο νερό και µε ένα πινέλο αλείφουµε το τσουρέκι, µε προσοχή γιατί, αν το τρυπήσουµε, θα φύγει ο αέρας και το τσουρέκι θα «κάτσει»
  • Πασπαλίζουµε µε το αµύγδαλο φιλέ και ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 170° C για περίπου 40 λεπτά, µέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου