Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Φάβα με χταπόδι και καραμελωμένο κρεμμύδι



Η φάβα ειναι ενα πολυ υγιεινό και και νόστιμο όσπριο το οποίο περιέχει υψηλά ποσοστά υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες και για αυτο την κανουν ενα ιδανικό τρόφιμο για τη διατήρηση του σακχάρου και της χοληστερίνης σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης βοηθά στην ομαλή και φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Η φάβα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο.
Εκτός απο σούπα, η φάβα μπορεί να μαγειρευτεί σαν πουρές, να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή ακόμα και ως ντιπ διαφόρων λαχανικών.

Φάβα με χταπόδι και καραμελωμένο κρεμμύδι

Υλικά: ( για 2-3 άτομα)

  • 250gr φάβα
  • Ζωμός βοδινού
  • 1 χταπόδι 
  • Κονιακ
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • Φυλλο δάφνης
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Χυμός λεμονιού
  • Ελαιόλαδο
  • Βούτυρο
  • Για το καραμελωμένο κρεμμύδι: 1 κρεμμύδι ξερό, καστανή ζάχαρη, balsamico
Εκτέλεση:
  • Βάζουμε την φάβα μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό (η αναλογία ειναι 1 μέρος φάβα με 3 μέρη νερό) μαζί με το ξερό κρεμμύδι, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι, και το ζωμό για να βράσουν
  • Όταν βράσει, λιωνουμε το μιγμα με μπιμερ μέσα ατην ιδια την κατσαρόλα, ρίχνοντας ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι μαζι με ένα ποτηράκι κονιακ, σκεπάζουμε πολυ καλά και αφήνουμε να βράσει στο ζουμί του σε πολυ χαμηλή φωτια για 1 1/2 ώρα.
  • Σε ένα τηγάνι βαζουμε βούτυρο, καστανή ζάχαρη, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και αφηνουμε να καραμλώσει.
  • Στη συνέχεια βάζουμε balsamico
  • Σερβίρουμε το πιάτο μας βάζοντας απο κάτω τη φάβα, μετα το καραμελωμένο κρεμμύδι και τέλος το χταπόδι μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου