Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Σπαγγέτι με μανιτάρια



 Μανιτάρια...

Αυτην την εποχη αρκετος κοσμος που ξερει βεβαια, πηγαινει βολτα στην εξοχη μεσα σε ομορφα δαση και μαζευει μανιταρια. Σε πολλες περιοχες της χωρας κυριως στα ορεινα μερη, αυτο αποτελει συνηθεια των κατοικων και μοιαζει σαν μια μικρη εκδρομη συλλογης διαφορων ειδων μανιταριων. Επιβαλλεται φυσικα να ξερει καποιος να το κανει γιατι αλλιως μπορει να ειναι και επικινδυνο καθως ορισμενα ειδη μανιταριων ειναι δηλητηριωδη. Ειναι τοσο ομορφη διαδικασια να βρισκεσαι μεσα σε ενα δασος και να γεμιζεις το καλαθι σου με ολοφρεσκα μανιταρια καθε λογης. Στην Ιταλια ενα απο τα πιο νοστιμα και πιο διαδεδομενα μανιταρια, οπως ισως αρκετοι να γνωριζετε, ειναι τα porcini (πορτσινι) με τα οποια κανουμε διαφορες παρασκευες.

Τα μανιταρια ειναι μυκητες με πολυ υψηλη διατροφικη αξια. Εχουν πολυ λιγες θερμιδες, περιεχουν βασικα μεταλλικα ιχνοστοιχεια και βιταμινες. Μερικα απο τα πιο διαδεδομενα ειδη μανιταριων ειναι: τo Champignon, το Agaricus, τα Pleurotus, το Porcini, το Portobello.
Μπορουν να χρησιμοποιηθουν ωμα κομμενα σε λεπτες φετες μεσα σε σαλατες (ραντισμενα ομως με λιγο λεμονι για να μην μαυρισουν), σε σαλτσες, κυριως πιατα ειτε κομμενα ειτε ακομα και γεμισμενα.

Ας μαγειρεψουμε λοιπον σημερα κατι γρηγορο, ευκολο και πολυ πολυ νοστιμο.


Σπαγγετι με μανιταρια

Υλικα: (για 4 ατομα)


  • 250gr μανιταρια Agaricus (ειναι τα μεγαλα λευκα μανιταρια)
  • 1 μεγαλο κρεμμυδι
  • 2 μεγαλες σκελιδες σκορδο
  • Μισο φλυτζανι Λευκο κρασι
  • Χυμο λεμονι
  • Μαϊντανο ψιλοκομμενο
  • Ανηθο ψιλοκομμενο
  • Αλατι, πιπερι, ριγανη
  • Ελαιολαδο
  • Λιγες σταγονες λαδι με tartufo bianco ( λαδι αρωματισμενο με λευκη τρουφα)
  • 500gr σπαγγετι No5

Εκτελεση:

  • Κοβουμε τα μανιταρια σε λεπτες φετες και τα βαζουμε σε ενα μπωλ 
  • Ραντιζουμε απο πανω μερικες σταγονες λεμονι για να μην μαυρισουν
  • Ριχνουμε το κρασι για να μαριναριστουν 
  • Σε ενα μεγαλο τηγανι βαζουμε το κρεμμυδι, το σκορδο και ελαιολαδο για να σωταριστουν
  • Προσθετουμε τα μανιταρια και συνεχιζουμε με το σωταρισμα
  • Ρυθμιζουμε με αλατι, πιπερι
  • Βαζουμε ριγανη
  • Ανακατευουμε συνεχως απαλα για να μην διαλυσουμε τα μανιταρια
  • Λιγο πριν το βγαλουμε απο τη φωτια προσθετουμε το μαϊντανο και τον ανηθο 
  • Βραζουμε το σπαγγετι μας (στο νερο που θα βρασουμε τα μακαρονια μας παντα βαζουμε λιγο σπορελαιο για να μην κολησουν)
  • Οταν ειναι ετοιμο το σπαγγετι το σουρωνουμε και στη συνεχεια το ανακατευουμε με τα μανιταρια
Σερβιρουμε σε βαθυ πιατο ραντιζοντας με μερικες σταγονες λαδι αρωματισμενο με tartufo bianco και τριμμενη παρμεζανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου